Ahogy amit én főzök

Üdvözlöm a betérőket!
Blogom írásának elsődleges célja az, hogy az örökké elvesző receptjeim - melyek legyenek akár cetlire, füzetbe, számítógépre be- és legyezve - elérhetővé válljanak. Ez azért nem jelenti azt, hogy rendetlen lennék, de már annyi mindent készítettem, hogy sokszor nem is emlékszem az ételre, süteményre egyáltalában hogyan is nézett ki!

2010. február 26., péntek

Házi kecskesajt


Tulajdonképpen tavaly nyáron kezdődött az egész tej és sajt mizéria. Közel 4000 m2 területünk van a háznál, azon kívül még össze-vissza a családban 5-6 hektár. Persze a termőföldek művelés alatt vannak, de a ház körü terület - leszámítva a veteményes kerteket és a nyárfást - hatalmas nagy. A fűnyírás nálunk egy teljes nap de csak akkor, ha az önjáró fűnyíróval nyírunk. A mellettünk levő területek önkormányzati tulajdonban vannak, de én itt még nem láttam senkit sem füvet nyírni, parlagfüvet eltüntetni.
Bezzeg a kecskéink! Ilyenkor télen sem éheznek, mert csutaszárat, szénát, lucernát kapnak, de amikor minden zöldell, akkor van csak az igazi kánaán. Nagyon rendes közhasznú munkások, még az önkormányzati területet is takarítják. Sokszor olyan pocakjuk van, hogy elképzelni sem tudom, hogyan tudnak egyáltalán menni?



A rendes legeltetésnek meg is van az eredménye, jó a tejhozamuk. Tejeskávéként, kakaóként isszák a gyerekek - simán nem szeretik -, de sütésnél-főzésnél én is csak azt használom. Aztán egyszer csak annyi tej lett, hogy nem tudtam vele mit kezdeni. Érdeklődtünk, kérdezősködtünk, nézegettük a neten hogyan, mivel és egyáltalán.
Aztán jött a jó tanács, vettünk oltó anyagot és sajt kultúrát és megpróbáltam. Sikerült sajtot készítenem. Készítek natur, köményes, snidlinges, petrezselymes, fokhagymás, "Erős Pistás" (a magunk által termesztett paprikából készítem) változatot. Barátok, ismerősök szoktak kérni, akkor készítek nekik is.
Ezek a sajtok lágy sajtok, nincsenek érlelve, "mozarella"-jellegűek.
Önmagában paprikával, paradicsommal, friss kenyérrel mennyei. Szendvicsbe szokta a lányom iskolába vinni. Zöldségszezonban vegyes zöldsalátával roston sütve egy könnyű ebédnek kíváló.



Nálunk a kecskesajt napi fogyasztási cikk, másoknál a Trappista és a többi boltban kapható. Persze, ha olyan sajtra van szükségünk, akkor megvesszük, de addig "kénytelenek" vagyunk beérni ilyen luxus cikkel,  mint a kecskesajt.)  A kecske tejből fantasztikusan finom túrót is szoktam készíteni.

3 megjegyzés:

Ami írta...

Ahogy olvastam ezt a posztot, egyre jobban azt gondoltam milyen mázlista vagy :) Saját sajt a saját kecskéktől! Wow!
Nagyon tetszik!

Famulus írta...

Nagy mázisla vagyok az biztos! Alig várom már, hogy legyen friss salátának való - habár lehetne venni is - mert akkor aztán mindenbe kerül egy kis sajt! Persze még van mit tanulnom a sajtkészítés terén.

Kata írta...

Nagyon guszták a sajtok, tényleg jó, hogy abból is sajátot ehettek:)
A hétvégén mi is voltunk kecskenézőben - no csak nézegetőben, venni nincs hová -, hát hihetetlenül aranyos jószágok!

LinkWithin