Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki tanácstalan a tekintetben, hogy "mit is főzzön"? Pláne, hogy a kisebbik csemete itthon van, nem ment a héten oviba. Nem válogatós, de azért van amit kimondottan szeret enni és van amit lassan, komótosan, unszolásra hajlandó megenni.
Meg persze, ha itthon van, akkor nagyon igyekszem a kedvében járni.
Egy gyorsan elkészíthető, könnyű krémlevesre gondoltam. Azért is jó, mert a zöldséget így biztosan megeszi, nem kell annyira forrón tálalni, na és persze minden volt itthon hozzá.
Karfiol krémleves
karfiol rózsa 3-4 darab
só, ételízesítő, vagy 1 leveskocka
kb. 2 dkg vaj
1 ek. lisz
1 ek. tejföl
A karfiol rózsákat annyi sós vízben tettem fel főni, amennyi éppen ellepte. Jó 20 perc főzés után lehúztam a fűzhelyről, botmixerrel összeturmixoltam. Egy kellemesen sűrű pürét kaptam. Egy másik edényben világos vajas rántást készítettem, melyhez állandó kevergetés mellett hozzá öntöttem a pürésített karfiolt. Kiforraltam, közben egy zöldségleves kockával utánízesítettem. Egy kisebb tálba 1 evőkanál tejfölt tettem, amihez merőkanalanként hozzámertem a leves majdnem felét, miközben kevertem - lényeges a hőkiegyenlítés, mert a tejföl összecsomosódik, kipelyhedzik -, majd a leveshez öntöttem.
Karfiol krémleves
Pácolt, rántott pulykamell
6 szelet pulykamell
2 gerezd összetört fokhagyma
kb. 2 dl tej
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Gondolom más gyerekes családnál is a krumpli püré a favorit "lapos husival". Tegnap már fokhagymás tejben lepácoltam egy pár szelet pulykamellet. Nagyon finom ízt kölcsönöz a húsnak (a májat is így szoktam előkészíteni). Szóval a pulykamellett még délelőtt sóztam-borsoztam, hagyományosan kipaníroztam (liszt, tojás, zsemlemorzsa), majd a sütőben olajjal megspriccelve 220 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
Krumpli püré
4 szem lisztes krumpli
só, szerecsendió
3 dkg vaj
1 ek. tejföl
tej
A püréhez lisztes krumplit fogtam, amit sós vízben megfőztem. A vizet leöntöttem, majd géppel összetörtem, folytonos keverés közben hozzá adtam a vajat, a meleg szerecsendiós tejet, végül a tejfölt. Én géppel szeretem csinálni, mert a krumpli nem marad darabos és minden összetevőt egyenletesen, gyorsan el tudok dolgozni és nem utolsó sorban, levegős, könnyű lesz a püré. A tejföl hozzá adásával pedig a maradék pürét is olyan frissnek fogjuk látni és érezni, mint amikor elkészült!
Házi savanyú uborkával és céklával tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése