Gödöllői töltött csirkemell párolt gyümölccsel és rízzsel
Olyan ebédet szerettem volna készíteni, ami aránylag könnyű - a gyomornak is - és nem zsíros, pláne a gyerekek is szívesen egyék. Igaz, többféle dolog is kell hozzá, de alapjában véve nem kerül sokba, hiszen semmiből sem kell kilószámra venni semmit.
A húslevest már előző nap délután megfőztem, le is szűrtem, így azt csak melegíteni kellett. Először is elkészítettem a rízst, majd a párolt gyümölcsöt. E mellé még - igény szerint - előkerült a kamrából egy kis cseresznye és körte befőtt is.
A töltött csirkemellhez a következő alapanyagokat használtam fel:
Gödöllői töltött csirkemell
2 csirkemell (filé)
1 fej hagyma
2 kisebb szelet szalonna
3-4 gerezd fokhagyma
8-10 szem apró gomba
5 db csirkemáj
1 db zsemle (beáztatva)
1 db tojás
só, bors, majoranna, petrezselyem
1. Az egész csirke melleket elvágtam, majd a felekből nyitott szeleteket csináltam, így 4 szeletet kaptam. Megelőzendő a bajt, hogy ne kelljen a konyhát újrafesteni, egy fóliát tettem rá, úgy klopfoltam ki vékonyra. Ezután sót, borsot, majorannát hintettem rá.
2. A zsemlét beáztattam. Én a héjját is rajta szoktam hagyni, de persze lehet csak a belsejéből is. Nem kell, hogy szétázzon, a lényeg, hogy a morzsolni lehessen.
3. A töltelékbe valókat: hagymát, szalonnát, gombát, fokhagymát, májat megtisztítottam, majd apró kockákra vágtam. Kevés olajon az apróra vágott szalonnát megfuttattam, majd hozzá adtam a hagymát, pár perc elteltével a gombát és a májat is. Miután átpárolódott, sót, borsot, majorannát, petrezselymet adtam hozzá. Félre húztam, hagytam langyosra hűlni.
4. Elkészítettem a gyümölcs köretet, így tálalásnál már nem volt forró, de még nem is volt hideg.
5. A zsemléből kinyomtam a felesleges vizet és a töltelékhez morzsoltam, majd 1 felvert tojást adtam hozzá. Alaposan elkevertem, majd a klopfolt húsokra tettem egy adag tölteléket, feltekertem. Miután elkészültem, olajjal megkent alufóliába csomagoltam. Így még a formáján is tudtam igazítani. Nem szabad szorosan feltekerni a húsokat, mert akkor kirepednek. Tepsibe raktam és egy kevés vizet öntöttem alá. 200 fokon kb. 40 percig sütöttem. Rövid pihentetés után kibontottam, majd szeleteltem.
A megmaradt töltelék sem veszett kárba, hanem muffin formában megsütöttem, úgy ettük külön az ételhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése