Ez az egyik kedvencem. Ha tudom, hogy másnap nincs sok időm a konyhában szöszmötölni és egész nap a kályha mellett állni, ilyesmiket készítek. Szépen elkészül magától, igaz már előtte való nap el kell kezdeni a készülődést, de annyi simán bele fér. Ezt az ételt bármilyen más húsból is el lehet készíteni, sőt grillen is igazán kíváló!
Szóval tegnap már előkészítettem az oldalast, be kellett pácolni. Ez a pác szintén olyan alapanyagokból áll, ami valószínűleg minden háztartásban megtalálható, szóval nem kell bejárni a fél megyét, hogy mindent be tudjuk szerezni hozzá. Ezek pedig a következők:
Édes-savanyú-pikáns pác
méz
ecet
kecsap (de a saját háziból)
bors (őrölt)
Erős Pista (vagy őrölt erős paprika, chili - ki-mit szeret, vagy van)
Az oldalast ebben a pácban hagytam egész éjszakára. Ma aztán az egészet tepsibe tettem, mert elfogyot a sütő zacskóm, 200 fokon légkeverésen egy órát sütöttem.
A pácról csak röviden: ebből kizárólag az ecet és az őrölt bors a bolti. Szerencsémre van a faluban egy méhész, tőle szoktuk venni a mézet és a propoliszt is. A mézes pálinkájáról nem írok, mert arról ódákat lehetne zengeni, holott nem vagyok egy nagy ivó. A kecsapot is saját magam készítem minden évben, a gyerekeim a boltit már meg sem eszik (receptjét hamarosan fel teszem). Az "Erős Pista" szintén hazai, a fényképem helyett megjelenő magam termesztette paprikából készítem szintén évek óta. Apósom nagyon kedveli az erőset, így ő a legnagyobb fogyasztóm. Emellett amikor kecskesajtnak van szezonja, abba is ezt teszem. Igazán így vagyok bebiztosítva, hogy vegyszermentes, nem génkezelt, nem agyonmanipulált dolgokat teszek a család asztalára.
És most essék szó a köretről is, habár a legegyszerűbb köret ami csak létezhet. Már gyerekként is nagyon szerettem a héjjában sült krumplit, igaz akkoriban vacsorára ettük szalonnával, kolbásszal, kőrözöttel, sózott hagymával - igazi parasztvacsoraként -, sőt ha volt egy kis hurkazsír is hozzá, az volt a vacsorák netovábbja. Most az ebéd köretjeként készítettem. Zseblámpával felszerelkezve alaposan körülnézve - nehogy véletlenül valami nemkívánt dologba belebotolva - lementem a pincébe, igyekeztem egyforma méretű, apró, sütni való (tehát piros héjjú) krumplikat válogatni. Alaposan megsikáltam őket és keresztben ketté vágtam. Kicsit beolajoztam és sóztam, majd betettem őket a sütőbe 200 fokos légkeverésen kb. 25-30 percre. Közben szépen megpirultak és átsültek.
Ez lett az eredmény: (tálalásnál a finom pecsenyelevet hozzá öntöttem)
Édes-savanyú-pikáns sült oldalas héjjában sült burgonyával
2 megjegyzés:
Ez nagyon jól néz ki!
És a legborzasztóbb az egészben, hogy isteni finom is! Csirke szárnnyal, combbal is nagyon finom!
Megjegyzés küldése