Ahogy amit én főzök

Üdvözlöm a betérőket!
Blogom írásának elsődleges célja az, hogy az örökké elvesző receptjeim - melyek legyenek akár cetlire, füzetbe, számítógépre be- és legyezve - elérhetővé válljanak. Ez azért nem jelenti azt, hogy rendetlen lennék, de már annyi mindent készítettem, hogy sokszor nem is emlékszem az ételre, süteményre egyáltalában hogyan is nézett ki!

2010. április 5., hétfő

Somlói galuska


A kedvencem! Meg tudnám enni éjjel-nappal, a hét minden napján. Egy adaggal szoktam készíteni, de az akkor általában 2-3 napra is elég. Nincs vele sok macera, de több összetevőből áll, viszont ha  mindent bele teszünk, jól össze rakjuk, akkor valami mennyei. Ennél a sütinél szeretek túlzásokba esni, mert nekem soha nem elég rumos, soha nem elég csokis és így tovább.
Előkészülök: a sütőt előmelegítem 180 fokra, majd  a tepsit  sütőpapírral kibélelem (sütőpapír hiányában lehet a tepsit olajozni és szalvétával kibélelni: a mamám így süt már ezer éve és jó, de lehet a sütőt kiolajozni és liszttel, vagy morzsával meghinteni).

Először is 3-3 tojásból piskótát sütök: sima, diós és kakaós piskótát.

Piskóta
3 tojás szétválasztva
3 ek. cukor (vagy 6 dkg cukor)
3 ek. liszt (vagy 6 dkg liszt)


A tojások fehérjét egy csipet sóval felverem habnak, majd kanalanként hozzá adom a cukrot - közben folyamatosan verem -, a tojások sárgáját, ezt követően a lisztet habverővel finoman bele keverem. Mindig egy irányba keverjük a habot, így nem törik össze. A masszát a tepsibe öntöm, majd kb. 15 perc alatt 180 fokon megsütöm.

Ehhez a süteményhez 3 féle piskótára van szükségünk: sima-diós-kakaós. A diósnál és a kakaósnál elveszek a lisztből és a dióval, illetve kakaóval pótolom. Összesen tehát 9 darab tojást használok el. Én a nagy gáztepsiben szoktam sütni, 3 tálban készítem a piskótát, a masszákat egyszerre - segítséggel öntöm bele a tepsibe és együtt sütöm. Mikor kész, rácsra teszem, kihűtöm.

Miköben sül a tészta, elkészítem a cukorszirupot: 1,5 - 2 dl vizet 15-20 dkg cukorral és egy kevés rumaromával felfőzök. Akkor jó, amikor már ragad a gőz. A megmosott mazsolát ebbe a szirupba áztatom. Elkészítem a pudingot: 3 csomag vanília pudingot főzök meg kb. 1,2 liter tejben, amihez cukrot és vaníliás cukrot is adok.
10-15 dkg diót fogok, amiből a felét durvára, másik felét finomra aprítok.
Csoki öntetet készítek: 8 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál kakaópor, 1-2 evőkanálni vaj (elhagyható). Természetesen vízzel higíthatjuk ha sűrűnek találjuk.
A legvégén felverem a tejszínt habnak, de lehet flakonosat is használni.
Össze állítom a süteményt:
  1. az első piskóta lapot egy mélyebb tepsibe teszem
  2. meglocsolom a cukorsziruppal - mehet rá a mazsola is -
  3. bőven megkenem a pudinggal - jó vastag legyen -
  4. megszórom a dióval
  5. majd jön a következő piskóta és folytatom a rétegezést
  6. a legutolsó lapot szintén meglocsolom a cukorsziruppal és megkenem a pudinggal
  7. legvégül kakaóport hintek a tetejére és egy napot érlelem a hűtőben
Ha türelmesek vagyunk és nagyon szépen szeretnénk tálalni, akkor fagylaltos kanállal gombócokat vágunk ki a süteményből (5-6 gombócot teszünk a tányérra), csokiöntetet és tejszínhabot adunk hozzá, én jobban kedvelem, ha egy kicsit rusztikus, ezért nagykanállal darabolom fel, egy tálba teszem, csokiöntetet teszek rá, és tejszínhabot.



2 megjegyzés:

Atkáriné Terike írta...

Nagyon szép! Nézz be hozzám! Van meglepi!

egycsipet írta...

Húsvétra én is ezt szerettem volna sütni, végül elmaradt. :( Majdnem ugyanígy készítem, csak puding helyett sárga krémet főzök hozzá. Nagyon szeretem, szívesen falatozgatnék a tiédből. :))

LinkWithin