Vasárnap, miközben készült az ebéd, ezt a süteményt készítettem. Szombaton Zsuzsa barátném kislányának volt a születésnapja és barátnémnál ettem ilyen süteményt. Nagyon ízlett, de biztos voltam benne, hogy ehhez hasonlót már én is készítettem. A recept az egyik női magazin konyha számában volt benne.
Miután hazajöttem, nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy honnan is ismerem ezt a sütit. Még jó, hogy a lánykáim is szoktak segíteni a konyhában, nagyobbik lányom mondta, hogy a "diós-körtés kevert" az hasonlít erre a legjobban.
Valóban, Gondaanyu készítette ezt a sütit, utána mi is rákaptunk az őszi-téli időszakban, mert volt otthon hozzá minden. A két recept között annyi a különbség, hogy a korábbi változatnál nem volt benne tojás, ebbe viszont tettek.És nem volt rajta krém és hab, erre tettek. Állíthatom, hogy krém és hab nélkül is nagyon finom.
Diós-vaníliás szelet
Tészta:
3 tojás
10 dkg list
10 dkg cukor
10 dkg darált dió (inkább durva, mint finom)
csipet fahéj
1 dl tej
1 dl olaj
fél csomag sütőpor
Krém:
2,5 dl tej
vaníliás puding
3 ek. cukor
vaníliáscukor
20 dkg vaj
3 tojás sárgája
15 dkg porcukor
Tojáshab:
3 tojás fehérje
12 dkg cukor
reszelt csoki (elhagyható)
1. A tojásokat ketté választottam. A sárgájából, tejből, olajból és a liszt feléből egy pépet készítettem.
2. A maradék lisztet, diót, fahéjat, sütőport összekvertem és a tojásos péphez adtam.
3. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem és óvatosan összekevertem a többi eleggyel.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, majd 160 fokon 35-40 percig sütöttem.
4. Megfőztem a krémet: tejből, pudingporból és a cukorból. Közben a vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra kevertem. Miután kihült a puding, hozzá kevertem.
5. A tojások fehérjét felvertem, közben apránként hozzá adagoltam a 12 dkg cukrot.
A kihűlt tésztára rákentem a vajjal kikevert pudingos krémet, a tetejére tettem a habot. Csokireszelékkel szórtam meg.
3 megjegyzés:
Nagyon finom ez a süti,már én is megsütőttem. Nekem a krém kicsit folyós lett.
Tudtok tippet adni,hogy keményebb legyen a krém. Köszönöm üdv.heni
Kedves Heni!
Az egy zacskó pudinghoz tehetsz még egy kevés lisztet, amivel felfőzöd, vagy amikor már kész és folyósnak gondolod az állagát, akkor zseléfixet. A lényeg, hogy a cukorral kikevert vajat csak akkor tedd a pudinghoz, amikor az már kihült! Apránként add a vajat a pudinghoz és jól keverd ki. Remélem legközelebb sikerülni fog.
Köszönöm a tippet.
Megjegyzés küldése