Ahogy amit én főzök

Üdvözlöm a betérőket!
Blogom írásának elsődleges célja az, hogy az örökké elvesző receptjeim - melyek legyenek akár cetlire, füzetbe, számítógépre be- és legyezve - elérhetővé válljanak. Ez azért nem jelenti azt, hogy rendetlen lennék, de már annyi mindent készítettem, hogy sokszor nem is emlékszem az ételre, süteményre egyáltalában hogyan is nézett ki!

2010. március 11., csütörtök

Diós-vaníliás szelet


Vasárnap, miközben készült az ebéd, ezt a süteményt készítettem. Szombaton Zsuzsa barátném kislányának volt a születésnapja és barátnémnál ettem ilyen süteményt. Nagyon ízlett, de biztos voltam benne, hogy ehhez hasonlót már én is készítettem. A recept az egyik női magazin konyha számában volt benne.
Miután hazajöttem, nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy honnan is ismerem ezt a sütit. Még jó, hogy a lánykáim is szoktak segíteni a konyhában, nagyobbik lányom mondta, hogy a "diós-körtés kevert" az hasonlít erre a legjobban.
Valóban, Gondaanyu készítette ezt a sütit, utána mi is rákaptunk az őszi-téli időszakban, mert volt otthon hozzá minden. A két recept között annyi  a  különbség, hogy a korábbi változatnál nem volt benne tojás, ebbe viszont tettek.És nem volt rajta krém és hab, erre tettek. Állíthatom, hogy krém és hab nélkül is nagyon finom.

Diós-vaníliás szelet
Tészta:
3 tojás
10 dkg list
10 dkg cukor
10 dkg darált dió (inkább durva, mint finom)
csipet fahéj
1 dl tej
1 dl olaj
fél csomag sütőpor

Krém:
2,5 dl tej
vaníliás puding
3 ek. cukor
vaníliáscukor
20 dkg vaj
3 tojás sárgája
15 dkg porcukor

Tojáshab:
3 tojás fehérje
12 dkg cukor
reszelt csoki (elhagyható)



1. A tojásokat ketté választottam. A sárgájából, tejből, olajból és a liszt feléből egy pépet készítettem. 
2. A maradék lisztet, diót, fahéjat, sütőport összekvertem és a tojásos péphez adtam.
3. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem és óvatosan összekevertem a többi eleggyel.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, majd 160 fokon 35-40 percig sütöttem.

4. Megfőztem a krémet: tejből, pudingporból és a cukorból. Közben a vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra kevertem. Miután kihült a puding, hozzá kevertem.
5. A tojások fehérjét felvertem, közben apránként hozzá adagoltam a 12 dkg cukrot.

A kihűlt tésztára rákentem a vajjal  kikevert pudingos krémet, a tetejére tettem a habot. Csokireszelékkel szórtam meg.



3 megjegyzés:

heni írta...

Nagyon finom ez a süti,már én is megsütőttem. Nekem a krém kicsit folyós lett.
Tudtok tippet adni,hogy keményebb legyen a krém. Köszönöm üdv.heni

Famulus írta...

Kedves Heni!
Az egy zacskó pudinghoz tehetsz még egy kevés lisztet, amivel felfőzöd, vagy amikor már kész és folyósnak gondolod az állagát, akkor zseléfixet. A lényeg, hogy a cukorral kikevert vajat csak akkor tedd a pudinghoz, amikor az már kihült! Apránként add a vajat a pudinghoz és jól keverd ki. Remélem legközelebb sikerülni fog.

heni írta...

Köszönöm a tippet.

LinkWithin