Tegnap - végre - kisütött a nap, a téli nyomott hangulatot egy pillanat alatt elűzte még a környékünkről is. Délelőtt egyedül voltam itthon, így gondoltam egy ablakpucolás, kis ilyen-olyan takarítás belefér a délelőttömbe. Ha takarítok akkor vagy nem főzök, vagy valami gyorsat ütök össze. Így készült a tejfölös gombapaprikás galuskával. Gyors, kiadós, ráadásul nagyon szeretem.
Gombapaprikás
1-2 fej hagyma
kb. 50 dkg gomba (most csiperkét használtam)
petrezselyem
kakukkfű
1 ek. liszt
tejföl
tejszín
A gombát megmostam, megpucoltam és vastagabb szeletekre vágtam, hiszen főlés közben vizet veszít, össze fog esni. A hagymát felkockáztam. Olajat tettem a lábosba, rátettem a hagymát, arany színűre pirítottam. Lehúztam a kályháról, pirospaprikával meghintettem, jól összekevertem, 3 ek. lecsót tettem hozzá és egy kevés vizet. A lecsó elhagyható, de nekem van még egy jó pár üveggel, ezért a pörköltalapot lecsósan készítettem el. Sóztam, borsoztam. Közepes lángon főztem, majd rátettem a gombát, utánasóztam, egy hangyányi vizet öntöttem még alá. Miközben főtt a gomba, petrezselymet aprítottam, az 1 ek. lisztet tejföllel és egy kevés vízzel kikevertem. A gomba kb. 15 perc alatt megfőtt, rádobtam a petrezselymet, 1 mokkás kanál kakukkfüvet, a tejfölös habarást. A legvégén egy kevés főző tejszínt öntöttem bele, ettől krémesebb lett az állaga és "lekerekítette" az ízeket.
Galuskával (nokedlivel) tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése