A maradékhasznosítás egyik legjobb példája lehetne a máglyarakás, hiszen maradék kalácsból, kifliből, diós süteményből el lehet készíteni, nem igényel sok és drága hozzá valókat és különösen ügyesség sem kell hozzá. Én maradék kalácsot használtam hozzá.
Máglyarakás
kb. 20-25 dkg kalács (5-6 db kifli)
3 db tojás
3 dl tej
3 dkg olvasztott vaj
5-6 ek. cukor
vaníliás cukor (elhagyható)
10 dkg darált dió
mazsola (én birsalma sajtot használtam)
3-4 evőkanál barack lekvár
1-2 szem alma
1. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a cukorral, tejjel, olvasztott vajjal összekevertem, a felszeletelt kalácsokat ebbe beletettem.
2. A jénai alját kikentem egy kis vajjal, majd rátettem egy réteg kalácsot - vigyázzunk, ne legyen pempős a kalács! - meghintettem darált dióval, egy kevés apróra vágott birsalma sajtot tettem rá, majd rétegeztem amíg el nem fogyott. A legutolsó réteg tetejére vékonyra szeletelt almát helyeztem. A tetejét egy pici cukorral szórtam meg. Jó meleg sütőben kb. 30 percig sütöttem.
3. A tojások fehérjét felvertem habnak, tettem bele 4 evőkanál lekvárt, amit a legalacsonyabb fokozaton dolgoztam bele, rásimítottam a sütemény tetejére és vissza tettem a sütőbe. A sütőt alacsonyabb fokozatra tettem, kb. 10-15 percet sütöttem még.
4. A megmaradt lekváros tojásfehérjét apró halmokban megszáríthatjuk a sütőben, de nyersen is finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése