Sokan azt hiszik, ha étterembe mennek, ott igazán friss brassóit ehetnek. Hát el kell mondjam: tévednek. A hús előre el van készítve, hűtőben tárolják, a krumpli meg van főzve, szóval csak átsütik-melegítik és már tálalják is. Igaz a mondás: a vendéglátósnál rosszabb vendég a világon nincsen! Pedig a brassói kifejezetten az az étel, amit frissen kell elkészíteni és rögtön fel is tálalni.
Nem készítem nagyon srtűn itthon, mert - mivel nem veszek boltban húst, csak amit itthon vágunk - ha maradok az eredeti receptnél, hogy szűzpecsenyéből készítem, az ugye nem kiló szám van a disznóban.
Én így készítem:
A burgonyát elméletileg héjjában (sós vízben) főzöm meg. Ez persze akkor jó, ha egyforma méretűek. Egyébként megpucolom, kockázom és sós vízben megfőzöm. Addig előkészítem a húshoz valókat:
szűzpecsenye (de tarjából is jó), csíkokra, vagy kockákra vágva
1-2 szelet szalonna csíkokra, vagy kockára vágva
1 fej hagyma kockára vágva
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
A szalonnát kiolvasztom, majd egy kevés zsírt(!) teszek hozzá, amin a hagymát megfuttatom míg üveges nem lesz. Erre teszem rá a húst, erős tüzön - gyakran megkeverv - gyorsan megpirítjuk. Sózzuk-borsozzuk, majd a zúzott fokhagymát is hozzá adjuk. A szűzpecsenye nagyon omlós hús, ezért nem kell sokáig sütni, pár perc elég.
A burgonyát (főtt) megsütöm - szép rózsaszín legyen -, hogy kérget kapjon, majd összerázom a hússal. Egy pár percig összesütöm és tálalom. (Ezt a köretet nevezik főtt-sült burgonya köretnek)
Ha már húsból készítem - pld. tarja - akkor a húst a sütés után felöntöm 1-1,5 dl levessel vagy vízzel, átpárolom, majd ismét lesütöm.
Tálaláskor - igény szerint - lehet még őrölt borsot, paprikát a tetejére hinteni.
Salátának: cékla, káposzta vagy savanyúság illik mellé.
3 megjegyzés:
Szia! Én nagyon szeretem a brassóit, igaz, ritkán készül szűzpecsenyéből.
Köszönöm, hogy olvasóm lettél! :)
Szia Garffyka!
Már korábban is látogattam az oldaladat, a bemutatkozó szöveged nagyon megfogott. Olyan filmszerű, magam előtt láttam azt amit írtál. A szűzpecsenyéről csak annyit: a szakácsok "nagy bibliája" szerint készül abból, de bármilyen más húsból jó - szerintem - :)
Válaszoltam a Tűzpadkán írt bejegyzésedre.
Sándor
Megjegyzés küldése