Húsleves
Vasárnap húslevest főztem annak ellenére, hogy inkább a tartalmasabb ragu leveseket kedveli a család. A fagyasztóban lapulnak még a tavaly levágott kacsák és várják, mikor kerülnek végre sorra. Egy kacsa far-hátból és némi disznó orjából főztem a levest. Én jobban szeretem a húslevest, de legalább 2 féle húsból főzöm, amelyikből az egyik szárnyas (elég ha csak szárnya, lába, fél háta van benne).
Gyermek koromban mindig ott kotnyeleskedtünk a fazék mellett mikor szűrték a levest, hátha akad valami finom falat. Persze mindig volt, hol egy lába, nyaka, zúza, zöldség, főtt fokhagyma.
Nem is volt annál jobb, mint amikor a forró, gőzölgő, illatos húsleves az asztalra került. Mindegy milyen tészta volt benne: cérnametélt, májgombóc, daragombóc, lúdgége - békéscsabai rokonok készítették kézzel -. Persze, ha főtt hús volt - mondjuk marha - akkor paradicsom mártás, meggy mártás is volt a leves után.
Jó tanácsok húsleveshez:
Először is el kell döntenünk, hogy jó ízű levest, vagy inkább jó ízű húst szeretnénk belőle enni! Ugyanis, ha inkább a leves (lé) a lényeges, akkor hideg vízbe tegyük fel a húst főni. Amennyiben ízletes főtt húsra vágyunk, akkor meleg vízbe tegyük fel. (Meleg, vagy forró vízben a hús felszínén a fehérje kicsapódik, ezáltal egy kérget kap, így az értékes ízanyagok nem oldódnak ki a vízbe, hanem bent maradnak a húsban. Ezért nem szabad a husokat villával böködni a készítés során, mert az értékes húslevek kifolynak belőle.)
Miután kissé felforrt a víz - amelybe a hús már benne van - merjük le a habot (akár többször is).
Vegyük figyelembe vegyes húsok esetén, hogy a marha-sertés-szárnyas más-más idő alatt puhul meg, tehát ne egyszerre rakjuk bele a különböző húsféleségeket.
A májat az utolsó 10 percen ráérünk bele tenni.
Szűrés után zöldségeljük a levest. Figyeljünk oda: a sok sárgarépától édes lesz a leves, a sok zöld színűtől (kelkáposzta levél, kelbimbó) zöldes-barnás lesz a leves. Bátran tegyünk bele egész borsot, szerecsendió virágot, a legvégén egy kis gyömbért!
Fűszerezésnél első legyen a SÓ! Sokan egyéb, összetett ételízesítőt használnak először és nem tudják, hogy mitől nem jó a levesük.
A levest mindig takarékon - alig gyöngyözzön a felszíne - fúzzük!
A levest mindig takarékon - alig gyöngyözzön a felszíne - fúzzük!
Amikor megfőtt a leves, öntsünk rá egy pohár hideg vizet, majd 15-20 perc múlva szűrjük le.
A húsleveseket mindig forrón tálaljuk, a hideg leveseket pedig mindig jól lehűtve!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése