Tegnap apósom hozott egy szép őz combot, hogy csináljam meg ebédre. Örültem neki, mert neki jó főzni, szívesen eszi a főztömet, nem válogat. Csak egy a bibi, ha valami újdonságot csinálok, akkor anyósomat nyaggatja, hogy "ő is csináljon olyant". Hát nem bonyolítottam túlságosan a dolgokat. Még tegnap este bepácoltam (száraz pác): bekentem mustárrsal, hárombors keverékkel, szegfűborsot és babérlevelet is tettem rá (ezeket is a tepsibe raktam), aztán folpackba csomagoltam, hűtőbe tettem.
Már korán reggel niláttam, megtisztítottam és feldaraboltam- 3 fej hagymát (félfülre vágtam),
- 5 gerezd fokhagymát (egészben hagytam),
- 2 kisebb sárgarépát (félkarikára vágtam),
- 1 petrezselyem gyökeret (félkarikára vágtam),
- kis darab zellert (vékony szeletekre vágtam).
Egy serpenyőbe olajat tettem, a zöldségeket egy kissé megpirítottam. Miközben pirult, a húsról - amibe a csont is benne volt, így is sütöttem meg - leszedtem a szegfűborsot és a babérlevelet, kissé letöröltem róla a pácot. A megpirult zöldséget egy tepsibe öntöttem, majd a serpenyőbe a húst megkérgeztem - körbe sütöttem -. A húst a zöldségágyra helyeztem, kevés vizet, olajat, házi paradicsomlevet (kb. 2 dl) és házi meggy lekvárt (3 ek) adtam hozzá. Alufóliával lefedve 200 fokon közel 1,5 órát sütöttem.
Puha, porhanyós húst kaptam. A tepsiben visszamaradt zöldségféléket visszaöntöttem a serpenyőbe és botmixerrel egy kicsit össze turmixoltam, de csak annyira, hogy sűrűbb - mártásos - állagú legyen és ne teljesen pürés, hanem darabos maradjon. A pikáns íz fokozására - csak édes borom volt itthon, száraz sajnos nem - tettem bele még 3 evőkanál meggy lekvárt. Nagyon szép színt adott a mártásnak és az íze is fantasztikus lett.
Köretként főtt vajas burgonyát és diós gombócot készítettem. A gombóchoz a következő alapanyagokat használtam:
- 2 dl darált dió (egy részét finomabbra a másik részét durvára darálva, darabolva)
- 4 dl morzsa
- 2 db tojás
2 dl főző tejszín
só, bors
Az alapanyagokat összegyúrtam és kisebb gombócokat csináltam. Sós, forrásban lévő vízben főztem ki. Ezt a gombócot bármilyen más mártásos ételhez fel lehet tálalni.
Apósom nagyon meg volt elégedve, ízlett neki minden. Tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető és nagyon finom! Akár marhahúsból is elkészíthető.
4 megjegyzés:
Szia Famulus! Az étel nagyon szuper lett! Micsoda véletlen! Nálam is pihen egy őz comb a hűtőben. Jövő hétvégén szeretném elkészíteni, mert akkor jön a leányom haza Pestről. Elolvasva a receptedet, elég sok hasonlóságot fedeztem fel a te elképzelésed, és az enyém között:)Persze a köret más lesz:)
Gratulálok!
Szia.Köszönöm hogy az olvasóm lettél.Én is gyakran ellátogatok majd hozzád.Tűzpadkánál is gyakran legeltetem a szemem.Nagyon érdekesek ezek a régi ételek.Közülük sok ma is megtalálható,minden bizonnyal ,csak egy kicsit modernizálva.Sok sikert kívánok,a Bloghoz,és a vizsgához.
Érdekes ez a gombóc.kíváncsi vagyok hogy a diós ,milyen lehet ha sós.A tejszínt,csak simán adod hozzá vagy fel kell verni.és zsemlemorzsa kell bele???
Tűzpadka!
Remélem finom lesz, a miénk valami fantasztikusan omlós(z) lett. Az apósom győzte dícsérni, pedig végig tele volt a szája:)
Anyuci!
Nagyon örülök Neked. Modern háziasszony vagyok, de azért amennyire csak lehet a magunk termelte zöldséget-gyümölcsöt adjuk a gyerekeinknek, vágunk disznót-kacsát-csirkét-kakast. Szóval mindent amit csak lehet. Tavasztól ismét lesz kecske tejünk és akkor ismét sajt is. Már alig várjuk.
Kérdésedre válaszolva: a tojást nem kell felverni, 1 rész darált dióhoz 2 rész zsemlemorzsa kell. Én 2 dl teszínt öntöttem hozzá. Azon kívül só és bors. Érdekes az íze.
Sok sikert!
Megjegyzés küldése