Ahogy amit én főzök

Üdvözlöm a betérőket!
Blogom írásának elsődleges célja az, hogy az örökké elvesző receptjeim - melyek legyenek akár cetlire, füzetbe, számítógépre be- és legyezve - elérhetővé válljanak. Ez azért nem jelenti azt, hogy rendetlen lennék, de már annyi mindent készítettem, hogy sokszor nem is emlékszem az ételre, süteményre egyáltalában hogyan is nézett ki!

2010. január 22., péntek

Omlós, sült őz comb



Tegnap apósom hozott egy szép őz combot, hogy csináljam meg ebédre. Örültem neki, mert neki jó főzni, szívesen eszi a főztömet, nem válogat. Csak egy a bibi, ha valami újdonságot csinálok, akkor anyósomat nyaggatja, hogy "ő is csináljon olyant". Hát nem bonyolítottam túlságosan a dolgokat. Még tegnap este bepácoltam (száraz pác): bekentem mustárrsal, hárombors keverékkel, szegfűborsot és babérlevelet is tettem rá (ezeket is a tepsibe raktam), aztán folpackba csomagoltam, hűtőbe tettem.
Már korán reggel niláttam, megtisztítottam és feldaraboltam
  • 3 fej hagymát (félfülre vágtam),
  • 5 gerezd fokhagymát (egészben hagytam),
  • 2 kisebb sárgarépát (félkarikára vágtam),
  • 1 petrezselyem gyökeret (félkarikára vágtam),
  • kis darab zellert (vékony szeletekre vágtam).
Egy serpenyőbe olajat tettem, a zöldségeket egy kissé megpirítottam. Miközben pirult, a húsról - amibe a csont is benne volt, így is sütöttem meg - leszedtem a szegfűborsot és a babérlevelet, kissé letöröltem róla a pácot. A megpirult zöldséget egy tepsibe öntöttem, majd a serpenyőbe a húst megkérgeztem - körbe sütöttem -. A húst a zöldségágyra helyeztem, kevés vizet, olajat, házi paradicsomlevet  (kb. 2 dl) és házi meggy lekvárt (3 ek) adtam hozzá. Alufóliával lefedve 200 fokon közel 1,5 órát sütöttem.



Puha, porhanyós húst kaptam. A tepsiben visszamaradt zöldségféléket visszaöntöttem a serpenyőbe és botmixerrel egy kicsit össze turmixoltam, de csak annyira, hogy sűrűbb - mártásos - állagú legyen és ne teljesen pürés, hanem darabos maradjon. A pikáns íz fokozására - csak édes borom volt itthon, száraz sajnos nem - tettem bele még 3 evőkanál meggy lekvárt. Nagyon szép színt adott a mártásnak és az íze is fantasztikus lett.


Köretként főtt vajas burgonyát és diós gombócot készítettem. A gombóchoz a következő alapanyagokat használtam:
  • 2 dl darált dió (egy részét finomabbra a másik részét durvára darálva, darabolva)
  • 4 dl morzsa
  • 2 db tojás

  • 2 dl főző tejszín


  • só, bors

Az alapanyagokat összegyúrtam és kisebb gombócokat csináltam. Sós, forrásban lévő vízben főztem ki. Ezt a gombócot bármilyen más mártásos ételhez fel lehet tálalni.

Apósom nagyon meg volt elégedve, ízlett neki minden. Tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető és nagyon finom! Akár marhahúsból is elkészíthető.

4 megjegyzés:

Tűzpadka írta...

Szia Famulus! Az étel nagyon szuper lett! Micsoda véletlen! Nálam is pihen egy őz comb a hűtőben. Jövő hétvégén szeretném elkészíteni, mert akkor jön a leányom haza Pestről. Elolvasva a receptedet, elég sok hasonlóságot fedeztem fel a te elképzelésed, és az enyém között:)Persze a köret más lesz:)
Gratulálok!

Anyucika írta...

Szia.Köszönöm hogy az olvasóm lettél.Én is gyakran ellátogatok majd hozzád.Tűzpadkánál is gyakran legeltetem a szemem.Nagyon érdekesek ezek a régi ételek.Közülük sok ma is megtalálható,minden bizonnyal ,csak egy kicsit modernizálva.Sok sikert kívánok,a Bloghoz,és a vizsgához.

Anyucika írta...

Érdekes ez a gombóc.kíváncsi vagyok hogy a diós ,milyen lehet ha sós.A tejszínt,csak simán adod hozzá vagy fel kell verni.és zsemlemorzsa kell bele???

Famulus írta...

Tűzpadka!
Remélem finom lesz, a miénk valami fantasztikusan omlós(z) lett. Az apósom győzte dícsérni, pedig végig tele volt a szája:)

Anyuci!
Nagyon örülök Neked. Modern háziasszony vagyok, de azért amennyire csak lehet a magunk termelte zöldséget-gyümölcsöt adjuk a gyerekeinknek, vágunk disznót-kacsát-csirkét-kakast. Szóval mindent amit csak lehet. Tavasztól ismét lesz kecske tejünk és akkor ismét sajt is. Már alig várjuk.
Kérdésedre válaszolva: a tojást nem kell felverni, 1 rész darált dióhoz 2 rész zsemlemorzsa kell. Én 2 dl teszínt öntöttem hozzá. Azon kívül só és bors. Érdekes az íze.
Sok sikert!

LinkWithin