Már korábban is írtam, hogy a "magunk" kenyerét esszük, ezért igyekszem többfélét is az asztalra tenni attól függetlenül, hogy kenyérsütőben, vagy sima sütőben készül el.
Ennek a kenyérnek a tésztáját is a kenyérsütő gépben állítottam össze, majd a kelesztő tálban a duplájára kelesztettem. Átgyúrtam, formáztam, kelesztettem, azután jénai tálba tettem és sütöttem meg.
Ennek a kenyérnek a hozzávalói szinte minden háztartásban megtalálhatók, nem kell különös alapanyagokra pénzt kiadni:
Magvas fehér kenyér
50 dkg sima liszt (BL 55)
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL 190) ez elhagyható, akkor a sima liszt 10 dkg-mal több
1/3 élesztő (kb. 1,5 dkg)
325 ml víz
3 km. só
1 nm. cukor
1 ek. zsír
különböző magok: kömény, len, napraforgó, tökmag
A sütőt előmelegítem 230 fokra, így sütöttem a kenyeret kb. 15-20 percig, majd mérsékeltem a hőfokot 200 fokra és további 20-25 percig sütöttem.
Nem tartozom a profi kenyérsütők közé, van még mit tanulnom. A bélszerkezete a kenyeremnek jó, nem igen van rá eset, hogy maradt volna. Ha esetleg marad, akkor azt felszeletelem, megszárítom, morzsának jó, de a kecskéink is nagyon szeretnek "ropizni".
2 megjegyzés:
Nagyon szép lett.Én is nemrég próbálkoztam először a kenyér sütéssel.Nagyon bejött.
Halika Anyuci!
Volt már szebb is, de most ilyenre sikeredett. A héten ha ráérek, akkor sütök majd zsemlét is, az is nagyon egyszerű (császár zsemlét).
Megjegyzés küldése