Ahogy amit én főzök

Üdvözlöm a betérőket!
Blogom írásának elsődleges célja az, hogy az örökké elvesző receptjeim - melyek legyenek akár cetlire, füzetbe, számítógépre be- és legyezve - elérhetővé válljanak. Ez azért nem jelenti azt, hogy rendetlen lennék, de már annyi mindent készítettem, hogy sokszor nem is emlékszem az ételre, süteményre egyáltalában hogyan is nézett ki!

2010. február 26., péntek

Házi kecskesajt


Tulajdonképpen tavaly nyáron kezdődött az egész tej és sajt mizéria. Közel 4000 m2 területünk van a háznál, azon kívül még össze-vissza a családban 5-6 hektár. Persze a termőföldek művelés alatt vannak, de a ház körü terület - leszámítva a veteményes kerteket és a nyárfást - hatalmas nagy. A fűnyírás nálunk egy teljes nap de csak akkor, ha az önjáró fűnyíróval nyírunk. A mellettünk levő területek önkormányzati tulajdonban vannak, de én itt még nem láttam senkit sem füvet nyírni, parlagfüvet eltüntetni.
Bezzeg a kecskéink! Ilyenkor télen sem éheznek, mert csutaszárat, szénát, lucernát kapnak, de amikor minden zöldell, akkor van csak az igazi kánaán. Nagyon rendes közhasznú munkások, még az önkormányzati területet is takarítják. Sokszor olyan pocakjuk van, hogy elképzelni sem tudom, hogyan tudnak egyáltalán menni?



A rendes legeltetésnek meg is van az eredménye, jó a tejhozamuk. Tejeskávéként, kakaóként isszák a gyerekek - simán nem szeretik -, de sütésnél-főzésnél én is csak azt használom. Aztán egyszer csak annyi tej lett, hogy nem tudtam vele mit kezdeni. Érdeklődtünk, kérdezősködtünk, nézegettük a neten hogyan, mivel és egyáltalán.
Aztán jött a jó tanács, vettünk oltó anyagot és sajt kultúrát és megpróbáltam. Sikerült sajtot készítenem. Készítek natur, köményes, snidlinges, petrezselymes, fokhagymás, "Erős Pistás" (a magunk által termesztett paprikából készítem) változatot. Barátok, ismerősök szoktak kérni, akkor készítek nekik is.
Ezek a sajtok lágy sajtok, nincsenek érlelve, "mozarella"-jellegűek.
Önmagában paprikával, paradicsommal, friss kenyérrel mennyei. Szendvicsbe szokta a lányom iskolába vinni. Zöldségszezonban vegyes zöldsalátával roston sütve egy könnyű ebédnek kíváló.



Nálunk a kecskesajt napi fogyasztási cikk, másoknál a Trappista és a többi boltban kapható. Persze, ha olyan sajtra van szükségünk, akkor megvesszük, de addig "kénytelenek" vagyunk beérni ilyen luxus cikkel,  mint a kecskesajt.)  A kecske tejből fantasztikusan finom túrót is szoktam készíteni.

Magvas fehér kenyér


Már korábban is írtam, hogy a "magunk" kenyerét esszük, ezért igyekszem többfélét is az asztalra tenni attól függetlenül, hogy kenyérsütőben, vagy sima sütőben készül el.
Ennek a kenyérnek a tésztáját is a kenyérsütő gépben állítottam össze, majd a kelesztő tálban a duplájára kelesztettem. Átgyúrtam,  formáztam, kelesztettem, azután jénai tálba tettem és sütöttem meg.
Ennek a kenyérnek a hozzávalói szinte minden háztartásban megtalálhatók, nem kell különös alapanyagokra pénzt kiadni:

Magvas fehér kenyér
50 dkg sima liszt (BL 55)
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL 190) ez elhagyható, akkor a sima liszt 10 dkg-mal több
1/3 élesztő (kb. 1,5 dkg)
325 ml víz
3 km. só
1 nm. cukor
1 ek. zsír
különböző magok: kömény, len, napraforgó, tökmag



A sütőt előmelegítem 230 fokra, így sütöttem a kenyeret kb. 15-20 percig, majd mérsékeltem a hőfokot 200 fokra és további 20-25 percig sütöttem.

Nem tartozom a profi kenyérsütők közé, van még mit tanulnom. A bélszerkezete a kenyeremnek jó, nem igen van rá eset, hogy maradt volna. Ha esetleg marad, akkor azt felszeletelem, megszárítom, morzsának jó, de a kecskéink is nagyon szeretnek "ropizni".


                    

Kefíres poharas süti


Ma nagyon igyekeztem haza, holnapra elígérkeztem főzni egy hátrányos helyzetű gyerekeknek tartandó rendezvényre. Gyorsan begyújtottam, a mosógépet elindítottam, megfőztem  holnapra az ebédet a családnak, mert a párom sajna még egy tojás rántottát sem tud megcsinálni. Aztán gondoltam egyet, igazán nem tart sokáig összedobni egy könnyű sütit. Ez a párom kedvence. Akár így simán, meggyel megszórva, vagy durvára vágott dióval. Alapvetően kefírrel kell készíteni, de már natur joghurttal és gyümölcs ízű joghurttal is készítettem:

Kefíres poharas süti
1 kis pohár kefír
1 kefíres pohár olaj
2 kefíres pohár cukor
3 kefíres pohár liszt
3 db tojás
1 sütőpor
citrom, vagy narancs héj ha van
ízlés szerint mazsola

Tulajdonképpen akármilyen pohár megfelel mércének, én egy bögrébe öntöttem a kefírt, utána az a bögre volt a mérce. A kefírt a cukorral előbb egy kicsit géppel kidolgoztam, majd az olajat, a sütőporral elkevert lisztet és a tojást tettem hozzá. Pár percig kevertem, szépen levegős lett. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a masszát beleöntöttem és középmeleg sütőben tűpróbáig (kb. 35-40 percig) sütöttem.


                       

2010. február 25., csütörtök

Borsikafüves sült sertéscomb-fonat


A hét végén megint 2 jól megtermett disznó esett áldozatul az élelmiszerfelhalmozásnak. Bőven készítettünk kolbászt, stifit, hurkát, szalonnát, töpörtyűt, raktunk el húst is és minden jót, ami egy disznóból csak kihozható. Szombaton szerencsétlenségünkre kisebb-nagyobb intenzitással esett az eső, vasárnap persze - az időjárásjóst meghazudtolva - hét ágra sütött a nap.
Korán reggel éppen a húsokat csomagoltam, azon gondolkodtam, hogy mi a csudát főzzek. A párom rántott májat kért - mert az előző napi nem volt neki elég, szerintem pedig DE -, a gyerkőcök rántott húst. Aztán eszembe jutott, hogy a héten vettem borsika füvet (csombort). Emlékeztem rá, hogy van borsika füves receptem. Miután végeztem a húsokkal, meg is kerestem és elkészítettem a húst:

Borsikafüves sült sertéscomb-fonat
személyenként 2-3 szép szelet comb kiklopfolva
só, borsikafű

A kiklopfolt húsokat sózom, borsikafűvel meghintem. Késsel "szalagokat" vágok belőle, de az egyik végét lehet egyben is tartani, így nem kell két helyen megtűzni fogpiszkálóval. Hármas fonatot készítek, a végét fogvájóval megtűzöm. Kevés zsiradékon kérget sütök rá, majd egy tepsibe teszem - a sütésből visszamaradt zsiradékra egy kávépohárnyi vizet öntök, felforralom a serpenyő aljából a finom ízeket - ráöntöm a serpenyő tartalmát, esetleg egy kevés fehérbort öntök alá, alufólia alatt puhára párolom, majd megpirítom.
Burgonya pürével és savanyúsággal tálalom.




2010. február 24., szerda

Karfiol leves vajas galuskával

Alig várom a jó időt, hogy ismét lehessen kertészkedni és főleg friss zöldségfélét enni. Karácsonykor még a saját karfiolból tettem a levesbe, de mostanra már kiürült a fagyasztó. Vagy keveset raktam el, vagy sok karfiolt ettünk a télen, nem tudom. Vettem a zöldségesnél egy szép fej karfiolt, így leves készült belőle:


Karfiol leves
karfiol kis rózsákra szedve
2-3 karfiol levél kockákra vágva
1 kisebb fej hagyma
olaj
só, bors
liszt
tej

Miután apró rózsákra szedtem a karfiol, hideg vízben alaposan megmostam. Mivel ez a szerencsétlen zöldség - biztos vagyok benne - nem sok napfényt látott és mégkevesebb rovarral találkozott - nem valószínű, hogy apró rovarok lennének a rózsák között megbújva. Biztos ami biztos alapon, azért rövid időre beáztattam. A karfiol leveleit alaposan megmostam és felkockáztam. (Itt kell megemlítenem Tóth Imre chef-et, aki azt mondta: ... hát persze, hogy bele tesszük a karfiol levelét is, azt is a súlyában adják nem? Azóta kerül a levesünkbe a karfiol és a karalábé levele is.) A hagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam. Olajon - esetleg vajon - a hagymát megfuttatom, rádobom a karfiolt is - lehet egy kis sárgarépát is a szín üdesége miatt - megpárolom. Sózom, borsozom. Mennyiségtől függően 1-2 ek. liszttel megszórom - staubolom -, alaposan elkeverem, egy picit hagyom, hogy a liszt a nedvességet felvegye, majd felöntöm egy kevés vízzel. A liszt miatt jól kiforralom, puhára főzöm. Figyeljünk oda, mert a liszt miatt hajlamos kifutni a leves. Többször keverjük meg, de ügyeljünk arra, hogy a zöldség ne törjön össze. Ha szükséges még öntök hozzá vizet, utánízesítek, majd egy kevés tejet öntök bele, hogy szép fehéres színe legyen.
Betétnek vajas galuskát szaggatok bele.



Vajas galuska
1-2 tk. olvasztott vaj
1 tojás
liszt

A tojást a sóval felverem - folyadékban könnyebben elolvad a só, mintha a lisztbe tenném -, ehhez teszem a vajat és apránként a lisztet, míg a kellő galuska sűrűséget el nem érem. Ha közvetlenül a levesbe szaggatom, akkor kávés kiskanalat használok és a forró levesbe kanalazgatom. Pár perces főzési idő után már kész is. Szaggathatjuk vizes vágódeszkáról is, ilyenkor egy vizes vágódeszkára kevés galuskát teszünk, vizes késsel kis galuskákat húzunk le a deszkáról a forró levesbe, vagy vízbe.
Lehet a galuskát sós, forrásban lévő vízbe is szaggatni mint a nokedlit.


Túrós tészta

Most, hogy megint tanfolyamra járok, alig van időm valami "rendes ételt" tenni az asztalra. Nem igazán kedvelem a maradékot, vagy előző nap készített ételt. Hét közben a gyerkőcök oviban, suliban kapnak ebédet, de amikor haza jönnek természetesen farkas éhesek. Kora délután érkezem haza, így fél 3 felé, már neki is állhatok valami meleget készíteni. Nem bonyolítom a dolgokat, egyszerű, finom és laktató ételt készítek valami egyszerű levessel. A leves lényeges: folyadék, meleg, jót tesz a gyomornak, meg egyáltalán, nálunk minden nap volt leves, ha csak egy rántott leves is, de valamilyen leves mindig!
Volt egy kis túróm a hűtőben, tejföl, szalonna, tészta a kamrában. Nem vagyok oda a bolti tésztáért, de ez most vészhelyzet volt!



Túrós tészta
sós vízben főtt kocka, vagy csusza tészta
túró
tejföl
3-4 szelet kockázott szalonna kiolvasztva, zsírjával együtt

Nem éppen a legbonyolultabb ételek közé tartozik, így akár egy kezdő háziasszony is elkészítheti. Ez most családi összefogással készült, mert amíg főtt a tészta, én olvasztottam a szalonnát - a nagyobbik lánykám pedig összekeverte a túrót a tejföllel.
A kifőtt, átöblített, lecsepegtetett tésztát összekeverem a túrós-tejfölös masszával. A massza inkább híg legyen, mint a túrótól sűrű, hiszen a sütőben majd szépen össze fog sülni. Ezt követően a szalonnából kisült zsírt öntöm hozzá - természetesen nem fontos az egészet hozzá adni - és a szalonna pörcöt.
Jénaiba, vagy tepsibe borítom, kicsit elsimítom a tetejét és a sütőben átsütöm. Aki kedveli a tetejét pirosra is sütheti.
Sokan a kifőtt tésztára teszik a túrót és tejfölt, majd a pörcöt. Én így melegen jobban szeretem.
... és vessetek rám követ: túrósan-tejfölösen-pörcösen-porcukrosan szeretem!



Gépi fehér kenyér

Lassan már 3 éve, hogy a "saját" kenyerünket esszük. Na jó, nem a szó szoros értelmében, hiszen - annak ellenére, hogy van búzánk - nem saját lisztből készül, de azért mégis csak a mi kenyerünk. A lényeg, hogy egyetlen pék sem izzadt bele a kenyerünk tésztájába és nem csapkodta a kifli végével a bogarakat a pékségben. (Szegény dédnagyanyám mindig levágta a kifli végeit mondván, hogy a pék azzal csapkodja a bogarakat a pékségben! Ez a kitalálmány - mert én még nem láttam ilyent, pedig az édesapám pék volt - valószínűleg csak az ő képzeletében élt, de lelki szemeim előtt még ma is látom a pékségben rohangáló péket kezében egy kiflivel és kergeti a bogarakat.)



Szóval 3 évvel ezelőtt születésnapom közeledett - mint minden rendes nő, én is munkaszerszámot kaptam - és a párom meglepett egy kenyérsütő géppel. Azóta is használom, márkáját tekintve Moulinex. Kétlapátos, többféle kenyérsütési funkcióval, külön dagasztási, sütési, időzítési lehetőséggel megáldva. Szeretem, mert a kelt tésztákat is ebben szoktam ledagasztani, megkeleszteni is.
Használtam a géphez adott receptes könyvet is egy ideig, aztán kaptam ezt a receptet, amit azóta is használok úgy a gépi-, mint a sütőben való sütéshez:

Gépi kenyér
323 ml víz
3 km. só
1 nm. cukor
1/3 élesztő
1 ek. zsír
60 dkg liszt (BL 55)
sütési program: 1-es (3 óra 20-25 perc)

Utolsó dagasztásnál - amikor már csak 1 óra 50 perc van hátra - kiveszem a lapátokat, így csak 2 pici kis luk marad a kenyér alján.





2010. február 18., csütörtök

Zabkorpás-csokis keksz



Sok egyszerű süti receptem van, de keksz nem igazán. Amiket eddig próbáltam, nem ízlettek, sokféle hozzávalót tartalmazott, nem lehetett eltartani, vagy akármi más baj is volt vele, egyszerűen - ahogy mondani szokták - nem jött be. Persze, mint minden rendes háziasszony, a család a kísérleti alany, nálunk szűkebb értelemben a 3 gyerkőc, a férj, após-anyós-nagymama. Szóval kritika ér ilyen és olyan is.
Ezt a kekszet kedvenc barátosnémtól "Bejja asszony"-tól kaptam. Szegénykén néha furcsa betegség lesz úrrá: mindenre ételre allergiás, aztán egyszer csak szép lassan csipeget ebből is, abból is, aztán jobban lesz. Na már most ez egy halandónál ugye nem is lenne probléma, de egy szakácsnál! Pont egy ilyen "rosszulvagyokmajdmeghalok" ciklusban volt, amikor kekszet hozott magával és én, mint lelkes mindenevő, megkóstolva kijelentettem, hogy én is meg fogom csinálni.
Azóta már kétszer is. Az első volt a próba, miután tanultam a hibából, ami a kekszek méretét illetően adódott, ma ismét elkészítettem, röpke 40 perc alatt már ehető állapotban volt.

Zabkorpás-csokis keksz
20 dkg uha margarin
23 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
13 dkg liszt
16 dkg zabkorpa
6 dkg durvára vágott (ét)csokoládé
1 kk. sütőpor
1 mk só
1,5 dl tejszín

A margarint a cukorral habosra kevertem, majd beledolgoztam a tojást. A lisztes sütőporos keveréket, a zabkorpát,, csokoládét, sót összeveretem, majd a margarinos masszához adtam. Végül a tejszínt is belekevertem. 2 gáztepsit sütőpapírral béleltem ki, majd teáskanállal halmokat raktam bele. 1 tepsibe 20 halom bőven elég. A tetejét  nem kell elsimítani, magától elterül!
Előmelegített sütőben légkeverésen 170 fokon kb. 10-12 percig sütöttem. Ez az adag 4 tepsire való süteménynek, durván 80 darabnak elég.
Ha kihült, száraz, hűvös helyen tároljuk (alkalmas rá a fém doboz is). Még nem volt alkalmam  kipróbálni, mert mire esetleg tárolásra került volna a sor, addigra elfogyott.

Tipp: zabkorpa helyett én zabpelyhet vettem, amit egy kissé megőröltem. Nem lisztet csináltam belőle, de nem is maradt olyan pelyhes.



2010. február 15., hétfő

Túrófánk

Ha már farsang, akkor fánk. De nem volt kedvem a hagyományos fánkhoz, hiszen két napja akárhová is mentünk, mindenhol fánkkal kínáltak. Szeretem porcukorral és lekvárral, de most valami mást szerettem volna.Ilyenkor persze nincs ihlet, de van szakácskönyv. Sok és sokféle is. Elővettem egy párat, meg régebbi újságokat, hátha találok valamit. Aztán egy szép nagy képes süteményes könyvben megláttam ŐT! És megcsináltam és finom és isteni és még a héten biztos, hogy fogok ilyent csinálni!


Nem kellett sokat vesződni vele és előkészülgetni és ripsz-ropsz készen is voltam. Jaj és majd el felejtettem, nem terjengett az írtózatos olajszag a lakásban és nem is szívta meg magát olajjal!

Túró fánk (kb. 20 db lett belőle)
7,5 dkg vaj
25 dkg liszt
citromhéj (ízlés szerint)
csipetnyi só
5 dkg cukor
1 tojás
12,5 dkg tehéntúró
1 sütőpor
5-6 evőkanál tej
mazsola (ízlés szerint, de el is hagyható)
olaj a sütéshez

Az olajat megmelegítettem (tényleg ez az első lépés, mert annyira hamar össze lehet dolgozni a hozzávalókat). A vajat, citromhéjat, sót, cukrot, tojást és az áttört túrót jól összekevertem. A sütőporral elkevert lisztet és a tejet apránként hozzá adagoltam. A mazsolát rumaromás-cukros-vízbe áztattam, majd jól lecsepegtetettem, úgy tettem a masszához. Evőkanálnyi mennyiségből gombócokat formáltam és kisütöttem.
Egy kicsit oda kell figyelni, ne nagy lángon süssük, hanem inkább takarékon, hogy a belseje is jól átsüljön! Lecsepegtetve, porcukorba vagy fahéjjas cukorba forgatva mennyei. Melegen és hidegen is kitűnő!

Gödöllői töltött csirkemell párolt gyümölccsel és rízzsel

Gödöllői töltött csirkemell párolt gyümölccsel és rízzsel


Olyan ebédet szerettem volna készíteni, ami aránylag könnyű - a gyomornak is - és nem zsíros, pláne a gyerekek is szívesen egyék. Igaz, többféle dolog is kell hozzá, de alapjában véve nem kerül sokba, hiszen semmiből sem kell kilószámra venni semmit.
A húslevest már előző nap délután megfőztem, le is szűrtem, így azt csak melegíteni kellett. Először is elkészítettem a rízst, majd a párolt gyümölcsöt. E mellé még - igény szerint - előkerült a kamrából egy kis cseresznye és körte befőtt is.
A töltött csirkemellhez a következő alapanyagokat használtam fel:

Gödöllői töltött csirkemell
2 csirkemell (filé)
1 fej hagyma
2 kisebb szelet szalonna
3-4 gerezd fokhagyma
8-10 szem apró gomba
5 db csirkemáj
1 db zsemle (beáztatva)
1 db tojás
só, bors, majoranna, petrezselyem

1. Az egész csirke melleket elvágtam, majd a felekből nyitott szeleteket csináltam, így 4 szeletet kaptam. Megelőzendő a bajt, hogy ne kelljen a konyhát újrafesteni, egy fóliát tettem rá, úgy klopfoltam ki vékonyra. Ezután sót, borsot, majorannát hintettem rá.
2. A zsemlét beáztattam. Én a héjját is rajta szoktam hagyni, de persze lehet csak a belsejéből is. Nem kell, hogy szétázzon, a lényeg, hogy a morzsolni lehessen.
3. A töltelékbe valókat: hagymát, szalonnát, gombát, fokhagymát, májat megtisztítottam, majd apró kockákra vágtam. Kevés olajon az apróra vágott szalonnát megfuttattam, majd hozzá adtam a hagymát, pár perc elteltével a gombát és a májat is. Miután átpárolódott, sót, borsot, majorannát, petrezselymet adtam hozzá. Félre húztam, hagytam langyosra hűlni.
4. Elkészítettem a gyümölcs köretet, így tálalásnál már nem volt forró, de még nem is volt hideg.
5. A zsemléből kinyomtam a felesleges vizet és a töltelékhez morzsoltam,  majd 1 felvert tojást adtam hozzá. Alaposan elkevertem, majd a klopfolt húsokra tettem egy adag tölteléket, feltekertem. Miután elkészültem, olajjal megkent alufóliába csomagoltam. Így még a formáján is tudtam igazítani. Nem szabad szorosan feltekerni a húsokat, mert akkor kirepednek. Tepsibe raktam és egy kevés vizet öntöttem alá. 200 fokon kb. 40 percig sütöttem. Rövid pihentetés után kibontottam, majd szeleteltem.


A megmaradt töltelék sem veszett kárba, hanem muffin formában megsütöttem, úgy ettük külön az ételhez.


2010. február 13., szombat

Édes-savanyú-pikáns sült oldalas héjjában sült burgonyával

Ez az egyik kedvencem. Ha tudom, hogy másnap nincs sok időm a konyhában szöszmötölni és egész nap a kályha mellett állni, ilyesmiket készítek. Szépen elkészül magától, igaz már előtte való nap el kell kezdeni a készülődést, de annyi simán bele fér. Ezt az ételt bármilyen más húsból is el lehet készíteni, sőt grillen is igazán kíváló!

Szóval tegnap már előkészítettem az oldalast, be kellett pácolni. Ez a pác szintén olyan alapanyagokból áll, ami valószínűleg minden háztartásban megtalálható, szóval nem kell bejárni a fél megyét, hogy mindent be tudjuk szerezni hozzá. Ezek pedig a következők:

Édes-savanyú-pikáns pác
méz
ecet
kecsap (de a saját háziból)
bors (őrölt)
Erős Pista (vagy őrölt erős paprika, chili - ki-mit szeret, vagy van)

Az oldalast ebben a pácban hagytam egész éjszakára. Ma aztán az egészet tepsibe tettem, mert elfogyot a sütő zacskóm, 200 fokon légkeverésen egy órát sütöttem.

A pácról csak röviden: ebből kizárólag az ecet és az őrölt bors a bolti. Szerencsémre van a faluban egy méhész, tőle szoktuk venni a mézet és a propoliszt is. A mézes pálinkájáról nem írok, mert arról ódákat lehetne zengeni, holott nem vagyok egy nagy ivó. A kecsapot is saját magam készítem minden évben, a gyerekeim a boltit már meg sem eszik (receptjét hamarosan fel teszem). Az "Erős Pista" szintén hazai, a fényképem helyett megjelenő magam termesztette paprikából készítem szintén évek óta. Apósom nagyon kedveli az erőset, így ő a legnagyobb fogyasztóm. Emellett amikor kecskesajtnak van szezonja, abba is ezt teszem. Igazán így vagyok bebiztosítva, hogy vegyszermentes, nem génkezelt, nem agyonmanipulált dolgokat teszek a család asztalára.

És most essék szó a köretről is, habár a legegyszerűbb köret ami csak létezhet. Már gyerekként is nagyon szerettem a héjjában sült krumplit, igaz akkoriban vacsorára ettük szalonnával, kolbásszal, kőrözöttel, sózott hagymával - igazi parasztvacsoraként -, sőt ha volt egy kis hurkazsír is hozzá, az volt a vacsorák netovábbja.  Most az ebéd köretjeként készítettem. Zseblámpával felszerelkezve alaposan körülnézve - nehogy véletlenül valami nemkívánt dologba belebotolva - lementem a pincébe, igyekeztem egyforma méretű, apró, sütni való (tehát piros héjjú) krumplikat válogatni. Alaposan megsikáltam őket és keresztben ketté vágtam. Kicsit beolajoztam és sóztam, majd  betettem őket a sütőbe 200 fokos légkeverésen kb. 25-30 percre. Közben szépen megpirultak és átsültek.

Ez lett az eredmény: (tálalásnál a finom pecsenyelevet hozzá öntöttem)

Édes-savanyú-pikáns sült oldalas héjjában sült burgonyával


Tejszínes-zöldséges spagetti

A gyerkőcök ma nem tudtak dűlőre jutni, hogy mit is szeretnének ebédelni: egyikük tésztát, a másikuk főzeléket! Milyen jó gyerekek, másba úgy kellene bele tömni a zöldséget, ők pedig a főzelékekért - különösen a spenótért - vannak oda. Húst alig lehet beléjük tukmálni, nagy duzzogva azért azt is megeszik. Szóval kompromisszumot kötöttünk, lesz tészta és zöldség is, de így, ahogy ma készítettem. Nyáron sokszor készítek sima paradicsomos, akármilyen zöldséges, zöldségkeverékes tésztákat, de ilyenkor a fagyasztóból veszek elő amit találok.
Ma ez az egyik fogás:

Tejszínes-zöldséges spagetti
étolaj és egy kevéske vaj
3-4 gerezd fokhagyma
zöldségkeverék
spagetti
 2 dl tejszín, kevés tej
só, bors

A tésztát lobogó sós vízben megfőzöm. Közben elkészítem a feltétet: olajat és kevés vajat teszek a serpenyőbe, majd erre teszem az összevágott - vagy nyomott fokhagymát - egy picit párolom. Mikor már "illatozik", de nincs színe, hozzá teszem a zöldségkeveréket, sózom, borsozom, fedőt teszek rá és megpárolom. Ez fagyasztott zöldségnél nem több, mint kb. 10 perc. Felöntöttem a tejszínnel és egy kevés tejjel, közben a kifőtt tésztát leszűrtem és a tésztát összekevertem a zöldséges egyveleggel. A tészta főzőlevéből is adtam hozzá 2-3 evőkanállal, alaposan átforgattam és tálaltam. Ma kivételesen nem kértek hozzá sajtot:)


Rongyos leves - ahogy a dédi csinálta

Hát ez a leves talán a világ legegyszerűbb levese, sokan talán meg sem eszik. A nagyobbik lányom egyik kedvence. Neki mindegy, hogyan csinálom - több féle képpen is szoktam - a lényeg, hogy legyen. Gondoltam, ma meglepem, amúgy sem volt elképzelésem, hogy ma milyen leves is legyen.

Semmi különleges, de talán, ha azt mondom, hogy tojásos leves, úgy már biztosan ismerős mindenkinek. Ma csak simán a levest készítettem, mindenféle pirított kenyér-, vagy zsemlekocka mellőzésével.
A hozzá valók tehát:

Rongyos leves
étolaj, vagy zsiradék
köménymag (egész)
liszt
őrölt piros paprika
só, bors, víz
egy szeletke paprika (ha van)
egy picinyke paradicsom (ha van)
2-3 szál petrezselyem zöld
3 db felvert tojás
ízlés szerint ecet

Először is felteszem a zsiradékot, majd amikor már meleg, bele szórom az egész köménymagokat, majd amikor már pattogni kezd rászórom a lisztet,  rántást készítek. Mikor már kezd színe lenni a rántásnak (az sem baj, ha már picit barnul) félre húzom és őrölt paprikát szórok rá, alaposan elkeverem és felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, beledobom a szeletke paprikát, paradicsomot, zöldet és jól kiforralom. Miután kiforrt, utánízesítek és a felvert tojást folytonos kevergetés közben belecsorgatom, ecettel savanyítom és már  kész is.




2010. február 10., szerda

Borzas rízzsel

Ezt az ételt nem az utolsó bejegyzés óta készítettem ripsz-ropsz, hanem sokszor időm nincs géphez ülni, hanem csak képet készítek és úgy gondolom hogy "ínséges időkben" majd jó lesz feltenni.

Nagyon egyszerű és finom étel, ami majdnem rántott hús, de azért egy kicsit mégis más. Ráadásul semmi  különösebb alapanyagot és előkészületet, sőt ügyességet sem igényel, így könnyen elkészíthető:

Borzas I.
személyenként 2 szelet tarja
só, bors
lisz, tojás, morzsa (panírozáshoz)
olaj a kisütéshez
tejföl
reszelt sajt

A húst enyhén kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, hagyjuk állni. Majd hagyományosan panírozzuk és sütjük a húst. Miután kisült tejföllel kenjük és reszelt sajttal megszórjuk.


Rízs köret
1 csésze rízs
1,5 - 2 csésze forró víz
só, hagyma
olaj (zsiradék)
pár csepp citromlé

Én a rízst - vessetek követ rám - nem szoktam megmosni, habár ha megmosnám akkor a külsején lévő keményítőt is lemosnám, úgy tutti biztos nem ragadna össze a rízs. Ennek ellenére a rízs nem szokott össze tapadni, hanem pergős marad. A lábasba zsiradékot teszek (lehet olaj, zsír esetleg vaj), majd miután felmelegedett, ráteszem a rízst. Ezt kevergetem, figyelem a szemeket, fehérednek-e. Feltétlenül óvatosnak kell lenni, nem szabad, hogy a rízs megbarnuljon! Közben 1,5-2-szer annyi vizet forralok, mint amennyi a rízs mennyisége és ezzel öntöm fel. Ezt követően sózom - 1 tk. só -, teszek bele egy kisebb fej hagymát és egy pár csepp citromlevet, amelytől megőrzi fehérségét. Felforralom, majd vaslapra teszem és saját gőzében puhára párolom. A rízst soha sem szabad keverni,  maximum egy fa villával egy-két alkalommal "áttúrni", ettől nem törnek össze a szemek és nem lesz ragadós. Ha esetleg használtuk a sütőt és még meleg, akkor a rízst benne is megpárolhatjuk!


Tavaszi rízseshús

Hát most már tényleg elég volt a télből és a hóból. Még mindig vastag hótakaró borít mindent amerre a szem lát. A mi utcánk különösen katasztrófális: a hó alatt vastag jégpáncél, az út nincs letakarítva. Habár ami nekünk bosszúság, az a gyerekeknek öröm.

Szombaton a nagy hóesésben vendégünk volt:


Télen-nyáron jönnek hozzánk madarak. Amikor megérkeznek a gólyák, akkor azokból békászik egy-kettő az udvarunkban. Másnál kutya-macska a  háziállat, nálunk gólyák, gémek, sasok, sólymok.
Egész  hétvégén havat lapátoltunk, a gyerekek szánkóztak, hógolyóztak. Szombaton könnyű ebédet készítettem:
Tavaszi rízseshús wokban
zöldségkeverék (most mexikóit használtam, de amúgy borsó, répa, kukorica, zöldbab stb.)
zeller (egy-két szelet) kockázva
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
pulykamell csíkozva
1,5 csésze rízs
só, bors
2,5-3 csésze víz vagy húsleves (esetleg kocka)
1 dl tejszín (elhagyható)

A húst csíkokra, a hagymát apró kockákra, a fokhagymát kés lapjával összenyomtam, majd vágtam. A wokot előmelegítettem, egy kevés olajat öntöttem bele. Ezt követte a hagyma, amit világosra pároltam, majd a hús és a zeller. Addig pirítottam a hozzá valókat, míg a felesleges víz el nem párolgott. Ehhez tettem a rízst, majd pár perc elteltével a zöldségeket. Rövid ideig pároltam, majd hozzá tettem 2,5 csésze forró húsleves és víz elegyét. Nem volt elég a húslevesem, ezért tettem hozzá vizet. Felforraltam az ételt, majd a tetőt ráhelyezve vaslapon pároltam. Közben egyszer fa villával összekevertem, ízesítettem sóval-borssal és egy kevés tejszínt öntöttem hozzá.
Tálalásnál egy kevés reszelt sajtot tettem a tetejére. Bármilyen idényjellegű zöldségből elkészíthető.



2010. február 5., péntek

Kakaós lepény

Az egyik leggyorsabban elkészíthető sütemény, a gyerekeim kedvelik. Akár tepsiben, akár muffin formában sütöm, hamar üres lesz a tányér.  Néha torta alapként is használom. A hozzávalók:

Kakaós lepény (kakaós kevert)
1 db tojás
 5 dkg vaj
1/4 l tej
25 dkg cukor
4 dkg kakaó
25 dkg liszt
1 sütőpor




A tojást a vajjal habosra keverem, a tej felét, a cukrot és a kakaóport is hozzá adom, majd jó 5 percig verem tovább. Ezt követően beleszitálom a sütőporos lisztet és a maradék tejjel hidítom. Jól kidolgozom, majd légkeveréses sütőben 160 fokon 25-30 percig sütöm. Forrón felvágom, vaníliás cukorban megforgatom, vagy megszórom. Én szoktam a tésztájába egy kis fahéjat is rakni.


2010. február 4., csütörtök

Karfiol krémleves és pácolt, rántott pulykamell pürével

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki tanácstalan a tekintetben, hogy "mit is főzzön"? Pláne, hogy a kisebbik csemete itthon van, nem ment a héten oviba. Nem válogatós, de azért van amit kimondottan szeret enni és van amit lassan, komótosan, unszolásra hajlandó megenni.
Meg persze, ha itthon van, akkor nagyon igyekszem a kedvében járni.
Egy gyorsan elkészíthető, könnyű krémlevesre gondoltam. Azért is jó, mert a zöldséget így biztosan megeszi, nem kell annyira forrón tálalni, na és persze minden volt itthon hozzá.

Karfiol krémleves
karfiol rózsa 3-4 darab
só, ételízesítő, vagy 1 leveskocka
kb. 2 dkg vaj
1 ek. lisz
1 ek. tejföl

A karfiol rózsákat annyi sós vízben tettem fel főni, amennyi éppen ellepte. Jó 20 perc főzés után lehúztam a fűzhelyről, botmixerrel összeturmixoltam. Egy kellemesen sűrű pürét kaptam. Egy másik edényben világos vajas rántást készítettem, melyhez állandó kevergetés mellett  hozzá öntöttem a pürésített karfiolt. Kiforraltam, közben egy zöldségleves kockával utánízesítettem. Egy kisebb tálba 1 evőkanál tejfölt tettem, amihez merőkanalanként hozzámertem a leves majdnem felét, miközben kevertem - lényeges a hőkiegyenlítés, mert a tejföl összecsomosódik, kipelyhedzik -, majd a leveshez öntöttem.

Karfiol krémleves


Pácolt, rántott pulykamell
6 szelet pulykamell
2 gerezd összetört fokhagyma
kb. 2 dl tej
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

Gondolom más gyerekes családnál is a krumpli püré a favorit "lapos husival". Tegnap már fokhagymás tejben lepácoltam egy pár szelet pulykamellet. Nagyon finom ízt kölcsönöz a húsnak (a májat is így szoktam előkészíteni). Szóval a pulykamellett még délelőtt sóztam-borsoztam, hagyományosan kipaníroztam (liszt, tojás, zsemlemorzsa), majd a sütőben olajjal megspriccelve 220 fokon 20 perc alatt megsütöttem.

Krumpli püré
4 szem lisztes krumpli
só, szerecsendió
3 dkg vaj
1 ek. tejföl
tej

A püréhez lisztes krumplit fogtam, amit sós vízben megfőztem. A vizet leöntöttem, majd géppel összetörtem, folytonos keverés közben  hozzá adtam a vajat, a meleg szerecsendiós tejet, végül a tejfölt. Én géppel szeretem csinálni, mert a krumpli nem marad darabos és minden összetevőt egyenletesen, gyorsan el tudok dolgozni és nem utolsó sorban, levegős, könnyű lesz a püré. A tejföl hozzá adásával pedig a maradék pürét is olyan frissnek fogjuk látni és érezni, mint amikor elkészült!
Házi savanyú uborkával és céklával tálaltam.

2010. február 2., kedd

Frankfurti leves

A maradékfelhasználás legjobb példája - szerintem -. Kelkáposzta főzeléket készítettem és maradt belőle egy adagnyi. Nem szeretem az ételt kidobni, nem vagyok a kész étel lefagyasztásának híve sem, de akkor már inkább a fagyasztás, mint a kidobás. Szóval volt még a kertből kelkáposztám, amiből főzeléket készítettem és egy kis sertés pörkölttel fantasztikus ebédet rittyentettem.

A kelkáposzta főzeléket így készítem:
kelkáposzta (csíkokra vágva)
2 szem burgonya (hámozva, kockázva)
őrölt kömény
majoranna

Először a kelkáposztát főzöm elő sós-köményes vízben, ezzel az esetleges kesernyés ízt tudom "eltüntetni", valamint nem puffaszt annyira. Aki nem bírja annyira a káposzta-féléket, az feltétlenül vágja ki a vastag ereket belőle, így kisgyermeknek is bátran adhatunk belőle. A vizet leöntöm, majd felöntöm hideg vízzel, bele teszem a burgonyát. Ismét sózom, kevés köményt teszek bele és készre főzöm (ez kb. 20 perc a burgonyától függ). A vége felé bele teszem a majorannát is. Közben elkészítem a rántást is. Olajat teszek fel, melybe annyi lisztet teszek, hogy a liszt habozzon. Nem az a lényeg, hogy betontrántás legyen! Ebbe teszek fokhagymát - ízlés szerint -, félre húzom és egy kevés őrölt paprikát szórok bele. Ezt követően mehet a főzelékbe, folyamatosan keverem közben, hogy ne csomosódjon be. Utánízesítek ha szükséges, jól kiforralom.

A leves innen már egyszerű: a maradék főzeléket felöntöttem egy kis húslevessel, tejfölt tettem bele és ami az igazi ízét adja: virslit karikáztam, amit előzőleg serpenyőben megpirítottam.


Frankfurti leves


Amit  a rántásról tudni kell:
- a lisztet mindig meleg zsiradékba tegyük
- inkább a zsiradék legyen több, mint a liszt
- a liszt "habozzon" benne
- mindig az étel jellegének megfelelő rántás készítsük (világos, zsemle színű, sötét rántás, barna rántás, száraz rántás, cukor rántás)
- a meleg ételhez hideg, a hideg ételhez meleg rántást adjunk, így nem csomosódik össze, persze folyamatosan keverjük
- mindig jól forraljuk ki a rántást, így nem lesz liszt ízű és nem romlik meg olyan hamar
- kb. 10 dkg liszt képes 1 liternyi folyadékot mártás sűrűségűre besűríteni.



Házi rétes


Sütésre várva

A hét vége szokás szerint bolondok háza volt itthon, pláne a havazás, a szánkózási kedv az meg volt  mindenkiben. Rétes sütés volt betervezve, így anyóssal megosztottuk a munkát, ő készítette a tölteléket, én a tésztát.
Kb. 2 hónapja sütöttem először rétest. Varga bélest szerettem volna csinálni, úgy emlékeztem, hogy még van rétes lap a fagyasztóban, de nem volt. Így gondoltam egy merészet: megpróbálom. Sikerült, azóta már rétes vacsorára is hivatalosak voltak a barátaink.

Szóval anyósom készítette a töltelékeket: volt túrós rétes (házi túróból), káposztás rétes, meggyes-mákos rétes.

A rétes tészta így készült:
0,5 kg sima liszt
kb. 2-2,5 dl langyos víz 1 kupak ecettel
1 evőkanál zsír

A hozzá valókat géppel kidolgoztattam, majd kézzel még átgyúrtam - ekkor ha szükséges még lehet lisztet hozzá tenni. 4 gombócot formáltam, amit olajjal megkenve pihentettem jó fél órát.

Addig előkészítettem a tepsiket, kikentem őket, majd a tejfölt olajjal kikevertem. A lisztezett terítőre tettem a tésztát, majd kinyújtottam, az olajos tejföllel kicsit meglocsoltam, rászórtam a tölteléket és felcsavartam. Miután az összessel elkészültem, megkentem a maradék tejföllel - amibe közben tettem egy tojás sárgáját is - és hőlégkeveresén 160 fokon jó 25-30 percig sütöttem.


Pomelo

Párom vásárolni ment, így jobb, mert csak azt veszi meg amit felírok, nincs felesleges költekezés. Egyre jobban belejön. Írtam, hogy hozzon gyümölcsöt is - banán, mandarin, narancs, kivi -, de azt nem, hogy mire is gondoltam. Felhívott, hogy sorban állnak az emberek a zöldséges pult előtt és tanakodnak, hogy "az a hatalmas narancsszerű valami" mi lehet. Gondoltam, hogy pomelo lehet, hozattam is vele egyet.
Bevallom, még én sem ettem korábban.


Ketté vágva

2-3 napig érleltük még, tömege 93 dkg volt. Vegyes gyümölcs salátába tettem bele a negyed részét. A gyümölcs saláta a következő alapanyagokból állt:

1 nagy piros alma
1 kisebb zöld alma
1 banán
1/4 pomelo
2 mandarin
2 narancs
2 narancs leve
kevés citromlé
méz

És amit a pomeloról tudni lehet:
A citrusfélék családjába tartozó gyümölcs, amely Malájföldről származik. Elérheti a 40 cm-es és 6-8 kg-os nagyságot is. Nagyon vastag héjja van - gondosan mossuk meg a felhasználás előtt, hiszen vegyszerekkel kezelik -. Íze igen változatos, lehet savanyú és édes is. Vásárláskor leginkább a sárga héjjúakat válasszuk, ezeknek édesebb a húsa. Rostozata igen vastag, hűvös helyen akár 9 hétig is eltartható, ez idő alatt keveset veszít tápanyagtartalmából. Magas a kálium és kálcium tartalma.

LinkWithin